نکاتی در باره زلزله مهیب هرمزگان !
✍️ همایون امیرزاده : تجربه حضور میدانی در صحنه بعد از زلزله دلخراش بم کافی بود با شنیدن خبر زلزله ۶:۴ ریشتری عصر روز یکشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۰ به شدت دچار ترس و نگرانی شوم ،دوری از هرمزگان و نگرانی از سلامت مردم عزیز شهر و دیارم بر این دلشوره افزود ، اولین خبر هم از یک پاتوق دوستانه در واتساپ بدستم رسید آن هم خیلی کوتاه:«بندر به شدت در حال لرزیدنه» بعد از این پیام سیل گفتگوهایی بود که در کمترین زمان ممکن روانه شبکههای اجتماعی هرمزگان شد تا بار دیگر قدرت اعجاز گونه فضای مجازی و شبکههای تعاملی خود نمایی کند، در این دقایق پر خوف و خطر ، این شبکه های اجتماعی بودند که با سرعت برق و باد از رسانه های رسمی سبقت گرفتن، با انتشار اولین خبر رسمی که شدت زلزله آبان هرمزگان را ۶:۴ ریشتر و عمق آن را ۱۵ کیلومتری زمین اعلام کرد نگرانیام صدچندان شد؛ ناخود آگاه قدرت ۵:۸ ریشتر زلزله بم و آن فاجعه بزرگ ملی در ذهنم مرور می شد ولی با فعال بودن شبکه های اجتماعی و رد و بدل شدن گفتگوهای پر بسامد اینترنتی دریافت امیدوار کننده ای وجود داشت ، اینکه زیر ساخت های مخابراتی و شبکه های توزیع برق دچار مشکل جدی نشده اند ،موضوع دیگری که موجب آرامش می شد وضعیت بناها و ساخت و ساز بنا و ساختمان در هرمزگان و مقایسه آن با شهر خشت و گلی بم در زمان وقوع آن زلزله دهشتناک بود، با اعلام اولین خبر رسمی که تعداد تلفات این زلزله مهیب و کم سابقه در بندرعباس و توابع را یک نفر اعلام کرد خدا راسپاس گفتم که نه تنها هرمزگان بلکه ایران عزیز از حادثه ای که می توانست تبدیل به عزای ملی شود نجات پیدا کرد.
اما چند نکته مهم در باره این زلزله
۱- با بررسی کارشناسانه علل کاهش تلفات و خسارات ناشی از یک زلزله در مقیاس بزرگ و مخرب دقیقا اطلاع رسانی شود تا بعنوان تجربه مناسب مورد استفاده قرار گیرد.
۲- کاهش تلفات جانی در این زلزله مهیب موجب نشود از وضعیت بافت های فرسوده مستعد فروپاشی هرمزگان بویژه شهر بندرعباس غفلت ورزید.
۳- مسولان از عنایت خداوند در این زلزله دهشتناک مصادره به مطلوب نکرده ،کاهش تلفات و خسارات را ناشی از اقدامات مشعشع خود تلقی ننمایند و بدون کمترین فوت وقتی به حوادث تلخ تر آینده و بایسته های مرتبط با پایداری خدمات و تقویت بناهای غیر استاندارد توجه داشته باشند. اگر چه در این زمینه تلاش های انجام شده در استحکام بخشی ساختمان ها بویژه در مناطق روستایی قابل احترام و ستایش است.
۴-سبقت گرفتن مسولان استان در اعلام عدم هر گونه خسارت مالی آن هم در کمتر از یک ساعت از وقوع زلزله از نظر پروتکل های زمانبندی شده برای اینگونه حوادث چندان حرفه ای بنظر نمی رسد،یقینا این زمان برای تشخیص میزان و عمق حتی ترک خوردگی های ساختمان ها،تعیین دقیق خسارات به زیر ساخت ها و پایش مطمئن و همه جانبه امور کافی نمی باشد.
۵- بطور قطع و یقین پیشگیری کم هزینه تر از درمان است، حال که توجه کلی دولت و شخص رئیس محترم جمهور که با دستور فوری خود به معاون اول جهت اعزام به هرمزگان نشان داد که به درستی بدنبال محقق ساختن دولت مردمی ایران قوی می باشد ،مسولان محلی باید از این فرصت کم نظیر پدید آمده با جذب اعتبارات ملی در صدد بر طرف سازی مشکلات و موانع مزمنی باشند که هر کدامشان زلزله بیش از ۶:۴ ریشتری برای هرمزگان مهر پرور هستند. / صبح ساحل
ارسال دیدگاه